2017 m. balandžio 20 d., ketvirtadienis

Sviestinis riešutinis tortas

Šis tortas džiugino mus Velykų proga, todėl jį ir puošia skanūs ir gražūs kiaušiniai. Recepto šaltinis čia. Toks visai kitoks tortas, sakyčiau rimtas ir turtingas skoniu. Tiesa yra ką su juo nuveikti, bet pasigaminti verta.



Biskvitams:
5 didesni kiaušiniai
160 g cukraus
160 g miltų
40 g ištirpinto sviesto
40 g smulkiai kapotų riešutų (naudojau migdolus)

Kremas:
250 g sviesto
4 kiaušinių trynių
150 g saldinto kondensuoto pieno
14 g vanilinio cukraus
40 g smulkiai kapotų riešutų

Viršus:
100 g abrikosų džemas
120 g cukraus pudros
2,5 valg. šaukšto verdančio vandens
1,5 arb. šaukštelio kakavos miltelių
20 g stambiai sukapotų riešutų


Biskvito kepimas.
Atskiriame kiaušinių baltymus nuo trynių. Trynius su puse kiekio cukraus išsukame iki baltumo. Baltymus su kita cukraus dalimi išplakame iki standumo. Atsargiai sumaišome kiaušinius. Įsijojame miltus į kiaušinių masę, suberiame riešutus ir atsargiai išmaišome. Supilame ištirpintą ir ataušintą sviestą. Labai atsargiai viską sumaišome, atliekant kuo mažiau judesių, kad iš tešlos išeitų kuo mažiau oro, kitaip biskvitas neiškils. Jei abejojame, galime įberti 1 arb. šaukštelį kepimo miltelių. Kepame iki 200ºC įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.

Kremo paruošimas.
Kiaušinių trynius sumaišome su 60 ml šilto vandens, įdedame vanilinio cukraus, išmaišome. Šią tyrelę praleidžiame pro sietelį į puodą, įpilame sutirštintą pieną. Išmaišome ir kaitiname ant silpnos ugnies kol skystis šiek tiek sutirštės. Nuimame nuo ugnies ir paliekame atvėsti iki kambario temperatūros. Minkštą sviestą išsukame iki baltumo, po to dalimis po šaukštą įsukame atvėsusį kiaušinių kremą. Įmaišome riešutus.

Torto surinkimas.
Nuo biskvito nupjauname viršutinę dalį, ją susmulkiname ir pakepiname orkaitėje, kad gautume sausus trupinius. Į atskirą dubenėlį atidedame du šaukštus kremo. Sudedame biskvito dalį ant torto lėkštės, užtepame pusę kremo, ant viršau antrą biskvito lakštą, užtepame likusį kremą. Ir ant viršaus paskutinę biskvito dalį. Šonus aptepame atidėtu kremu ir apibarstome trupiniais. Abrikosų džemą pašildome, praleidžiame pro sietelį ir užtepame ant torto viršaus. Paliekame, kad sustingtų.

Viršaus paruošimas.
Sumaišome cukraus pudrą su kakava ir vandeniu, gausime rudą tyrelę. Ją užpilame ant torto ir paskirstome. Stambiai kapotus riešutus sumaišome su trupiniais ir apibarstome torto kraštus. Puošiame pagal fantaziją.



Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą