2017 m. gegužės 4 d., ketvirtadienis

Duona, kurios nereikia minkyti

Receptas iš Jurgitos Vaskel knygos "Didžioji nesaldžių, sočių ir kitų gardžių kepinių knyga". Labai geras receptas, reikalaujantis daug laiko, bet mažai pastangų. Skonio atžvilgiu - mums patiko, jau ne kartą kepėme ir tikrai dar kepsime šią duoną.



420 g miltų
0,5 arb. šaukštelio sausų mielių
1,5 arb. šaukštelio druskos
375 ml šilto vandens
aliejaus

Duonai aptepti:
3 česnakų skiltelių
žiupsnis džiovintų žolelių mišinio
4 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus


Į didelį dubenį įsijojame miltus, suberiame mieles, druską, supilame vandenį ir šaukštu maišome, kol tešla sukibs - bus labai minkšta ir lipni. Kitą didelį dubenį ištepame aliejumi. Sudedame tešlą, dubenį uždengiame maistine plėvele ir paliekame šiltame kambaryje apie 18 val.
Praėjus laikui darbastalį pabarstome miltais. Išverčiame tešlą, pabarstome ją trupučiu miltų ir kilstelime kelis kartus tešlos kraštus į jos vidurį. Maistinės plėvelės gabalėlį ištepame aliejumi, uždedame ant tešlos ir paliekame 15 min.
Atkerpame du kepimo popieriais lapus, vieną jų pabarstome miltais. Miltuotais pirštais suformuojame tešlos kamuolį ir paguldome ant miltuoto popieriaus. Uždengiame kitu lapu ir virtuviniu rankšluosčiu, paliekame dar 2 valandomis.
Orkaitę įkaitiname iki 210ºC.
Į orkaitę įstatome kepimo indą, uždengiame dangčiu. Kai orkaitė ir kepimo indas įkais, išimame jį iš orkaitės. Tešlą nudengiame ir atsargiai, su kepimo popieriumi, ant kurio guli, įdedame į indą. Uždengiame ir dedame į orkaitę 30 min.
Kol duona kepa, paruošiame česnakinį aliejų: nedideliame prikaistuvyje sumaišome aliejų, žoleles ir išspaustas česnakų skilteles. Ant mažos ugnies pašildome, kol aliejus sugers česnakų kvapą.
Po 30 min. puodą atidengiame, duoną aptepame paruošti aliejumi (česnakų išspaudas nededame ant duonos, nes jos apkars) ir dar kepame 15-25 min., kol gražiai parus.



Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą