2017 m. lapkričio 28 d., antradienis

Tortas „Praga“ su griliažu

Šio torto pirmą kartą teko ragauti pas sesę. Tiesą sakant nelabai mėgstu svietinio kremo tortus, bet šis sužavėjo ir visiškai pakeitė mano nuomonę apie tokio tipo tortus. Tad norėjau išbandyti pasigaminti pati ir gavau nuorodą į receptą. Torto gamybos procesas truputį išgąsdino, bet aš mėgstu kulinarinius iššūkius, tad pasiryžau. Pavyko puikiai ir ne taip jau viskas sudėtinga, kaip pasirodė. Tortas puošė mūsų šeimos naujametinį stalą ir džiugino mūsų pilvus savo skoniu :)



Biskvitas:
7 kiaušiniai
170 g cukraus
130 g miltų
25 g kakavos
45 g sviesto

Kremas:
170 g sviesto
135 g cukraus
170 g grietinėlės 35% riebumo
135 g griliažo
1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus

Griliažas:
60 g riešutų (migdolų, galima ir kitų)
135 g cukraus
40 g vandens

Papuošimui:
60 g persikų uogienės arba džemo

Glajus:
115 g juodojo šokolado
90 g sviesto


Ruošiame biskvitą.
Sviestą ištirpiname ir atvėsiname. Kiaušinio trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius išplakame su puse biskvitui skirtų cukraus kiekiu iki purios baltos masės. Kitame dubenyje plakame baltymus, kai jau pradeda smarkiai putoti dalimis plakant suberiame likusį cukrų, išplakame iki standžios blizgios masės. Atsargiai, mentale sumaišome abi kiaušinių mases. Atskirame inde miltus sumaišome su kakava, persijojame. Įberiame į kiaušinių masę ir atsargiai įmaišome, tai darome palengva, maišant iš apačios į viršų. Įpilame ištirpintą sviestą ir dar pamaišome. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus ištepame gabalėliu sviesto ir pabarstome miltais. Paruoštoje kepimo formoje paskirstome tešlą. Kepame iki 200ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. (įkišus ir ištraukus medinį smeigtuką į biskvito vidų jis turi likti sausas). Paliekame biskvitą visiškai atvėsti (aš paprastai biskvitą kepu dieną prieš torto gamybą).

Ruošiame griliažą (jį geriausia gaminti irgi 1-2 dienas prieš).
Riešutus užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame 10 min. Pastovėti, vandenį nupilame ir vėl užpilame verdančiu vandeniu, truputį palaikome, nupilame ir kai atvės nuimame luobeles. Nuluptus riešutus pakepiname arba orkaitėje (180ºC 15 min.) arba keptuvėje. Susmulkiname blenderyje (ne iki miltų, kad liktų gabalėliais). Persijojame, kad neliktų smulkiausių miltinių gabalėlių. Prieš suberiant riešutus į sirupą, būtina juos pašildyti orkaitėje (160ºC 5 min.) jie turi būti karšti.
Sirupui cukrų sumaišome su vandeniu ir maišant užviriname. Nuimame susidariusias putas. Verdame ant silpnos ugnies, maišant, kol gausime karamelę apie 8-10 min.). Patikrinti ar griliažas paruoštas galima ledo pagalba: paimame gabalėlį ledo, padedame jį į lėkštutę, ant jo iš šaukšto lašiname sirupą (kol tikriname sirupą nuimame nuo ugnies). Paruošta ataušusi karamelė turi būti traški o ne tąsi. Bet to turi būti auksinės spalvos. Kai jau karamelė paruošta į ją suberiame karštus riešutus ir greitai išmaišome. Plonu sluoksniu išpilame ant sviestu ištepto kepimo popieriaus ar ant silikoninio kilimėlio. Paliekame atvėsti.

Ruošiame kremą.
Kremui ruošiame karamelinį sirupą – cukrų suberiame į puodą storu dugnu ir ištirpiname jį kol įgaus rudą spalvą. Grietinėlę pašildome ir plona srovele pilame į ištirpintą cukrų, įberiame vanilinio cukraus, maišome kol gausime gražų vienalytį sirupą. Ataušiname.
Atskirame inde minkštą sviestą išplakame iki purumo. Pilame nedidelėmis porcijomis ataušintą sirupą ir plakame.
Griliažą (dalį paliekame papuošimui) sudedame į blenderį ir sumalame. Sudedame jį į kremą.

Formuojame tortą.
Biskvitą perpjauname į tris dalis. Pertepame juos paruoštu kremu. Ištirpiname persikų marmeladą, praleidžiame jį pro sietelį ir aptepame torto viršų. Paliekame tortą 1 valandai šaldytuve.
Šokoladą su sviestu ištirpiname garų vonelėje ir apliejame/aptepame juo tortą. Puošiame pagal fantaziją.




Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą